Friday, December 4, 2009

Ti-o trag, frate!

Gasesc cumva un pattern in caracterul romanesc.
Se zice ca exista trasaturi de nivel national. De exemplu, se zice ca romanii ar fi primitori. Aiurea, as zice! Sau in fine, nu mai mult decat altii! Dar sa zicem.

Dar acum vad altceva. Vad o atitudine de genul "hai sa ii dau in cap", o atitudine certareata, de mahala, ca la piata, intre tzatze. Vad rautate si micime, venin si agresivitate. Si totul e pur si simplu, din principiu.
Daca pot sa ii trag la gioale, o fac, dom'le, din principiu! Nu ca l-as cunoaste, nu ca mi-ar fi facut ceva rau, nu ca ar merita-o. Ci doar ca sa fiu sigur ca iese 1-0 pentru mine. I-o trag ca e prost, dom'le, prost! Sau i-o trag ca pare ceva mai destept ca mine si mi-e frica sa nu imi fure osul! In orice caz, i-o trag, ca sa fiu sigur!

Si vad asta peste tot. O vad in politica, o vad la cei care discuta politica. O vad in privirile romanesti care te masoara din cap pana in picioare, sa vada ce marca scrie pe etichetele hainelor tale. O vad la colegii de echipa care nu iti vand un pont, decat daca au vreo datorie, si poate nici atunci. O vad in prietenii vechi cu care nu te-ai mai vazut de mult si care te intreaba cat castigi pe luna si cand te mariti. Iar daca castigi mai putin ca ei si nici nu te-ai maritat - i-ai facut fericiti pe ziua aia. Iar daca nici nu iti place ce faci, ai pus cireasa pe tort. Daca esti fericita si aproape logodita, e nasol, ca se gaseste cineva care sa fie proaspat despartita de prietenul de 4 ani care o insela. Iar daca nu le zici nimic, o sa ti se puna eticheta de "ia uite la ea, ce fitze de secretoasa". O mai vad la magazin, la statul la coada, in metrou. O vad in lipsa de politete cotidiana. Prea o vad peste tot!... Bleah!

(cred ca prea am fost crescuta numai de bunica - uneori ii regasesc ideile fixe atat de tare in mine)

No comments:

Post a Comment